Pietro Mascagni won een wedstrijd met deze opera.
Het stuk ging op 17 mei 1890 in première en was binnen twee jaar één van de populairste opera’s van de wereld. De titel betekent zoveel als de ‘Boeren-eer’ en het verhaal speelt zich af op Sicilië, het land waar toen in die tijd wellicht ook wel onze bekende ‘Godfather’ geboren werd…

Cavalleria Rusticana is één van mijn meest favoriete opera’s en een aantal jaar geleden heb ik, op uitnodiging van Operakoor la Mascotte in Emmeloord, de eer gehad om de rol van Santuzza op het toneel te zingen. Omroep Flevoland was bij de uitvoering. Dit is een fragment uit hun opname:

De tekst en de vertaling van dit beroemde Paaskoor luiden als volgt:

Tekst:
Regina Coeli, laetare. Alleluja! Quia quem meruisti portare. Resurrexit sicut dixit. Inneggiamo! Il Signor non è morto! Ei fulgente ha dischiuso l’avel. Inneggiamo al Signore risorto oggi asceso alla gloria del ciel.

Vertaling:
Koningin van de Hemelen, verheugt u. Halleluja! Omdat hij, die gij mocht dragen, is opgestaan, zoals hij gezegd heeft! Laten we zingen! De Heer is niet gestorven. Hij heeft het graf ontsloten. Laten we de Heer loven. Hij is vandaag herrezen tot de glorie van de hemel.

Ik kijk ernaar uit om op dinsdagavond 21 mei 2019 bij mij in de Huiskamer over deze opera te vertellen en er wat uit te zingen. Er is nog plaats, dus als je zin hebt om erbij te zijn kun je via info@voor-mekaar.nl reserveren. Mocht die datum nu inmiddels ver achter ons liggen, dan kan ik op verzoek natuurlijk nieuwe avonden organiseren. Mail me gerust voor meer informatie hierover.

Rhea

 

Cavalleria Rusticana maakt deel uit van de cyclus ‘Opera in de Huiskamer

Opera in de Huiskamer is een belevenis voor familie, vrienden,
collega’s  en bekenden. Boek zo’n bijzonder avondje Thuis. 

Mail naar info@voor-mekaar.nl of bel 06 184 76 034 en
informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. 

 

Tags:
Een heerlijk avondje Thuis; voorstelling klassieke muziek; muzikale voorstelling; muziek workshop; opera workshop; uitleg  opera verhalen; Mascagni; unieke voorstelling over Opera voor in de huiskamer, een zaaltje of theater